Oddelenie ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline rozšírilo spektrum výkonov o operáciu s využitím jedinečnej technológie magnéziového implantátu. V žilinskej nemocnici zaviedli novú metódu pri chirurgickej korekcii takzvaných kladivkových deformít prstov na nohách ako prví a jediní na Slovensku.

Kladivkové prsty patria medzi najrozšírenejšie deformácie končatín. Ako informoval primár oddelenia ortopédie FNsP Žilina Róbert Krause, spôsobovať môžu špecifické obmedzenia, bolesti, tlak v topánke a následkom toho i zápaly. „Prst na nohe je pri tomto ochorení ohnutý do tvaru pripomínajúceho kladivo, pričom sa často už nedá narovnať. Stav je spôsobený postupným poklesom priečnej klenby nohy, ktorý vzniká z dôvodu degenerácie väzov a ochabnutia svalov,“ uviedol primár žilinskej ortopédie s tým, že vo väčšej miere postihuje ženy ako mužov. Príčinou môže byť nevhodná obuv, no tiež genetická predispozícia. „Kladivkové prsty sa obyčajne vyskytujú v kombinácii s ďalšími deformitami, ako je napríklad vbočený palec či rôzne iné nesprávne postavenia prstov, ktoré môžu smerovať do strán alebo byť uložené cez seba. Pri vážnych bolestivých stavoch je problém možné riešiť operačne,“ priblížil R. Krause a doplnil, že ročne absolvuje v žilinskej nemocnici chirurgický zákrok pri týchto ťažkostiach približne 50 pacientov.

Deformita kladivkových prstov sa doposiaľ riešila fixáciou pomocou drôtu vyčnievajúceho zo samotného prsta. V nohe pacienta ostával niekoľko týždňov. Žilinský ortopéd Augustín Majcher, ktorý sa dlhoročne venuje operáciám na nohe, zaviedol novú operačnú techniku s využitím magnéziového implantátu. Zdôraznil, že výhodou je predovšetkým jeho schopnosť prirodzene sa vstrebať do tela. Výnimočný materiál nie je potrebné vyberať a nie je tak nevyhnutný žiadny ďalší zásah do organizmu. Zákrok úspešne absolvovali vo FNsP Žilina už prvé dve pacientky. „Samotný implantát je pevný, no súčasne pružný, vkladáme ho priamo do vnútra dvoch článkov prstov, čím zabezpečíme ich fixáciu v správnom postavení. Vďaka jedinečným vlastnostiam tohto materiálu ho telo degraduje a začne premieňať na kostné tkanivo. Približne do roka sa úplne vstrebe,“ dodal A. Majcher z oddelenia ortopédie žilinskej nemocnice s tým, že v porovnaní s pôvodnou metódou sa znižuje riziko infekcie, pretože implantát má aj protizápalové vlastnosti a nie je v kontakte s vonkajším prostredím, ako tomu bolo pri vyčnievajúcom drôte. Nová liečba skvalitňuje pooperačný priebeh a rekonvalescenciu pacientov. Žilinskí ortopédi plánujú v budúcnosti využiť magnéziové implantáty taktiež pri korekčných operáciách vbočeného palca.

Oddelenie ortopédie FNsP Žilina realizuje široké spektrum akútnych i plánovaných operácií – od totálnych endoprotéz bedra, kolena, ramena až po miniinvazívne artroskopicky riešené operácie ramena, lakťa, kolena a členka. Pacientom po akútnych úrazoch kolena s poškodením predného skríženého väzu alebo postranného väzu pomáha špecifická metóda s využitím vnútornej dlahy – internal brace, pri luxáciách akromioklavikulárneho kĺbu fixačný TightRope systém a manžety rotátorov a stabilizácie ramena rieši profesionálny tím zdravotníkov kvalitnými artroskopickými výkonmi. Pracovisko žilinskej ortopédie používa zároveň jedinečné osteoinduktívne biomateriály a moderné metódy náhrady chrupavky pri jej defektoch implantátmi Hyalofast a Chondrofiller.

FNsP ZA V Žiline využili technológiu magnéziového implantátu ako prví na Slovensku