Žilinská nemocnica si 17. novembra každoročne pripomína Svetový deň predčasne narodených detí. Nedonoseným bábätkám, ktoré prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti, poskytuje starostlivosť novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. Od januára 2023 sa v žilinskej pôrodnici narodilo 107 predčasniatok, z nich 17 dvojičiek. Najmenšie z nich vážilo len 960 gramov.

Vo Fakultnej nemocnici v Žiline sa o predčasne narodené bábätká stará tím odborníkov na neonatologickej Jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov. „Predčasný pôrod prináša prirodzené obavy a strach matky i celej rodiny. Žiaden z rodičov nechce vidieť svoje dieťatko v inkubátore. V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takom skorom štádiu nie sú úplne vyvinuté všetky orgány a ani samotné bábätko ešte nie je pripravené prísť na svet. Vtedy bojujeme všetci spolu – od malého predčasniatka, cez maminu až po personál,“ uviedla primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková, podľa ktorej sa samotným narodením takzvaný „boj“ však iba začína. „V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Najčastejšie ide o ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. Ani medicína nie je zázračná, no je skvelé, že vďaka moderným technológiám a starostlivosti dnes dokážeme skoro všetky tieto detičky zachrániť,“ doplnila K. Jackuliaková.

Farbou Svetového dňa predčasne narodených detí je purpurová. Mnohé významné inštitúcie svietia práve v tieto dni v špecifickom odtieni fialovej či ružovej. „Pre našu nemocnicu je veľmi dôležitá podpora predčasne narodených detí a ich rodín. Náš personál sa o bábätká dôkladne stará od narodenia a s láskou ich mnohokrát až po dlhých týždňoch, keď to ich zdravotný stav umožňuje, posiela s rodičmi domov. Celému tímu zdravotníkov i nezdravotníkov patrí preto vďaka za ich starostlivosť a rodičom za ich nekonečnú silu a odhodlanie,“ vyzdvihol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Eduard Dorčík a dodal, že na podporu Svetového dňa predčasne narodených detí pripravila tento rok žilinská nemocnica opäť špeciálne prekvapenie. „Len minulý týždeň sa nám podarilo na vstupnej bráne pre peších osadiť nový decentný nápis s názvom nemocnice. Pri návrhu sme riešili tiež to, aby to nebol len klasický pútač, chceli sme, nech ponúkne niečo viac. Preto podporíme tento výnimočný deň aj vizuálne. Náš nový nápis a s ním celá žilinská nemocnica sa sfarbí do purpurovej farby na podporu našich najmenších bojovníkov,“ uzavrel E. Dorčík.

FNsP ZA Žilinská nemocnica sa zahalí do purpurovej farby na podporu predčasniatok