Je endoskopická terapeutická metóda, pri ktorej je odstránená okrem sliznice i časť celá vrstva submukózy /časť steny čreva/. Používa sa k odstráneniu plochých a veľkých lézií (10–20 mm) široko-prisadlých polypov.


Príprava: štandardná príprava ako pred kolonoskopickym/gastroskopickym vyšetrením a vysadenie liekov na riedení krvi v dostatočnej dlhej dobe a pred vyšetrením kontrolný krvný obraz a koagulačné parametre

Samotné vyšetrenie: lekár zavádza endoskop do hrubého čreva/do žalúdka, nájde si daný polyp, označí si, podpichne si miesto, aby si vytvoril pseudopolyp, ktorý slúži na ohraničenie lézie a oddelenie od ďalších vrstiev. A následne pomocou kľučky či inými inštrumentmi odstráni polyp.

resekcia aA - LST – polyp k EMR Spoidna po EMR s extrakciou polypu sieťkou B - Spoidna po EMR s extrakciou polypu sieťkou

 


Riziko: počas výkonu je riziko perforácie čreva, alebo môže nastať krvácanie z miesta ošetrenia, komplikácie nie sú však časté, a ak táto situácia nastane promptne dokážeme endoskopicky vyriešiť tieto komplikácie s následnou observáciou (odsledovaním) na chirurgickom oddelení.
Informovaný súhlas s kolonoskopiu - EMR– tu na stiahnutie