Elastická ligácia pažerákových varixov (doslova podviazanie pažerákových krčových žíl gumičkami) je endoskopická liečebná metóda, pomocou ktorej dokážeme zastaviť krvácanie u prasknutých pažerákových žíl alebo bránime tomu, aby začali krvácať. Často je to životzachraňujúci výkon a hlavne pri aktívne krvácajúcich varixoch. Sklerotizácia varixov je medóda založená, na tom, že pomocou ihly do rozžírenej pažerákovej žily vstriekneme sklerotizujúcu látku, po ktorej varix skolabuje, ale táto metóda má viac nežiadúcich účinkov ako je tvorba vredov, stenóz preto sa u nás preferuje ligácia( gumičkovanie) varixov.

Samotné vyšetrenie - elastická ligácia spočíva v podviazaní rozšírených a preplnených žíl – varixov v pažeráku pomocou gumičiek, ktoré sa sem zavádzajú pri gastroskopii. Gumičky sa zhadzujú na veľké varixy pomocou špeciálneho zariadenia. Varixy sa tak zmenšujú a riziko krvácania sa minimalizuje. Často sa podarí aj opakovaným ošetrením varixy čiastočne odstrániť. Ale doležitá je spolupráca pacienta a riešiť príčinu vzniknutých varixov, a to je abstinencia alkoholu, pretože krvácanie z varixov patrí medzi najčastejšie komplikácie cirhózy pečene spôsobenú aj alkoholom.

sklerotizácia asklerotizácia b

Obrázok č. 10
A- Pažerákové varixy s charry spotom k ligácii
B- Zaligovaný pažerákový varix s modrou gumičkou

Príprava pred vyšetrením: ak je to elektívna/ plánovaná/ ligácia – ako pred gastrofibroskopiou, nalačno, lieky na riedenie krvi vysadené v dostatočne dlho

sklerotizácia c

Obrázok č. 11

a – zavedenie endoskopu s gumičkami do pažeráka

b – pažerákový varix sme nasali do ligačnej rúrky

c – naložené gumičky zmenšujú varixy

d – gumičky po 48 hodinách samy odpadávajú a sliznica sa po niekoľkých dňoch zahojí


Informovaný súhlas s ligáciou varixov– tu na stiahnutie