Endoskopická polypektómia je základnou endoskopickou terapeutickou metódou, ktorá slúži na odstránenie polypov. Polypy sú slizničné výrastky, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek v priebehu tráviacej trubice (pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo). Niektoré polypy majú riziko malígneho zvratu, preto by mal byť každý polyp odstránený a rizikové polypy by mali byť odoslané k histologickému vyšetreniu.

Indikácie: odstránenie polypov pažeráka, žalúdka, hrubého čreva

Príprava pred vyšetrením:

Ak sa jedná o polypektómiu polypov z hornej časti GITu- pacient musí byť nalačno. Ak sa jedná o odstránenie polypov v hrubom čreve pacient sa pripravuje ako pred kolonoskopiou. Pred výkonom je dôležité vysadenie liekov na riedenie krvi, odobratý krvný obraz a koagulačné parametre.

Samotné vyšetrenie: záleží od lokalizácie polypu. Najčastejšie odstraňujeme polypy v hrubom čreve tkz. cold– snare metódou – pomocou slučky. Ak je polyp väčší a nedá sa odstrániť touto metódou pacienta objednávame na iný spôsob odstránenia a to buď EMR, ESD, FRTD či chirurgické odstránenie.

Riziká výkonu:

Najčastejšia komplikáciou je krvácanie z resekčnej plochy, ktoré sa ošetrí ešte počas endoskopického výkonu. Krvácanie z miesta polypektómie nebýva väčšinou dramatické, ale pokiaľ ide o intenzívnejšie krvácanie, je vhodná následná krátkodobá observácia pacienta za hospitalizácie, ďalšou komplikáciou je prederavenie (perforácia) dutého orgánu. Väčšina perforácii sa dá ošetriť zaklipovaním perforačného otvoru behom kolonoskopie a nevyžadujú operačné riešenie.

polypektómia

obrázok č. 7 polyp čreva

 

polypektomia apolypektomia bpolypektomia c

Obrázok č. 7 ilustračný obrázok polypektómie – A – polyp so slučkou B – dotiahnutie slučky k polypu C – samotné odstránenie polypu – polypektómia

Informovaný súhlas s polypektomiou – tu na stiahnutie