Žilinská nemocnica má novú telefónnu ústredňu a sieť informačných technológií

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina úspešne dokončila kompletnú výmenu informačno-komunikačnej siete. V rámci projektu vznikla nová záložná serverovňa, boli vymenené aktívne i pasívne prvky siete a obnovila sa telefónna ústredňa, ktorá mala viac ako 25 rokov. Technológia novej ústredne je založená na prenose hlasu internetovým protokolom. Obnova priniesla lepšiu rýchlosť, spoľahlivosť a údržbu systému.

Zákazka v hodnote takmer 1 milión eur pomohla kompletne zmodernizovať zastaralé technológie. „Výmena bola nevyhnutná. Každý rok sme do údržby investovali nemalé finančné prostriedky a napriek tomu sa čoraz častejšie vyskytovali poruchy a výpadky siete. Prešli sme na moderný systém od jedného dodávateľa, ktorý je jednotný v celom zdravotníckom zariadení,“ upresnil Peter Belan, vedúci odboru informatiky a správy systémov a doplnil: „V rámci obnovy sme vymenili 750 telefónov, 62 switchov, 36 záložných zdrojov, 36 rackových skríň a kompletne sa obnovila i optická kabeláž, čo predstavuje približne 13 kilometrov nových káblov. Veľkou výhodou je zvýšenie rýchlosti a spoľahlivosti uvedených systémov,“ zdôraznil P. Belan.

Nová telefónna ústredňa je pokračovaním modernizácie informačných technológií v žilinskej nemocnici. Za posledné roky je to už druhá významnejšia investícia takého zamerania. „Naša inštitúcia mala veľký investičný dlh v oblasti informačných a telekomunikačných systémov. V roku 2019 sa nám podarilo kompletne zmodernizovať informačný systém a zaviedli sme FONS, čo bola v tom čase najnovšia technológia,“ upresnil riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Eduard Dorčík s tým, že výmena telefónnej ústredne a telefónnych zariadení je pre žilinskú nemocnicu veľkým posunom. „Stará technika mala častú poruchovosť. Nové technológie minimalizujú výpadky a komunikácia v rámci inštitúcie nebude obmedzovaná,“ doplnil E. Dorčík.

Žilinská nemocnica zaznamenala za posledné roky pokrok vo všetkých sférach informačných systémov a výpočtovej techniky. Pravidelne obmieňa počítače za novšie modely. Zavedené opatrenie prispieva k tomu, aby sa nepracovalo na starej technike a neobmedzoval sa tým výkon zdravotníckych a nezdravotníckych zamestnancov. Žilinská nemocnica sa tak v rámci vybavenia IT technikou zaradila medzi najmodernejšie na Slovensku.

Žilinská nemocnica má novú telefónnu ústredňu a sieť informačných technológií